maanantai 21. syyskuuta 2015

5 syytä matkustaa Balille

Bali on yksi ihmeellisimmistä ja ihastuttavimmista paikoista, missä oon käynyt. Niin ihana, että lähtisin vaikka heti uudestaan. 

Balille pääsee Suomesta helpoimmin yhdellä vaihtolla, itse oon lentänyt ensin Finskillä kaukoitään (Singaporeen tai Hong Kongiin) ja siitä sit Balille. Lentoaika tällä systeemillä on noin 15 tuntia ja vaihto päälle.

Pidemmitä puheitta, tässä mun top 5 syytä matkustaa Balille.

1. Ilmasto
Balilla on suomalaisesta näkökulmasta aina hyvä ilma. Teoriassa Suomen talvella on sade (tai kostea-) kausi, mutta sateesta ei kamalasti tarvitse huolehtia. Pieniä kuuroja tulee ympäri vuoden, mutta enimmäkseen ne on tosi lyhyitä tai tulevat yöllä. Lämpötila on mukavan trooppinen, välillä ilmakosteuden takia keskipäivällä jopa tukahduttavankin kuuma, mutta kuumimmillaankin mahtava rannalla loikoiluun.




2. Kulttuuri

Bali on muslimilaisesta Indonesiasta poiketen miltei sataprosenttisesti hindulainen saari. Värikäs hindulaisuus on tullut Intiasta ja näkyy saaren päivittäisessä elämässä. Uhrilahjat, seremoniat ja muut uskonnolliset spektaakkelit näkyvät jokapäiväisessä elämässä yllättävän selvästi, vähintäänkin uhrilahjojen ja katutemppelien muodossa. Vaikka itse en olekaan mitenkään uskonnollinen, uskonnon vahva läsnäolo ei mitenkäön häiritse, pikemminkin tekee elosta ja olosta näin länsimaisen silmiin erilaisen ja mielenkiintoisen.









3. Hintaso

Balilla, kuten monissa muissakin Aasian kohteissa, on suomalaisesta näkökulmasta tosi edullinen hintataso. En osaa edes arvailla kuinka vähän hotelliyö halvimmillaan maksaa, mutta ihan kivan hotellihuoneen saa jo parilla kympillä, tosi kivan alle viidelläkympillä. Huoneisiin pätee sama kuin monesti muuallakin, isojen tai ketjuhotellien huoneen saa netin varauspalveluista halvimmalla, pieniin hotelleihin parhaat diilit saa kävelemällä tiskille. Itse oon käyttänyt Balilla eniten Agodaa, josta oon omasta mielestäni löytänyt parhaat diilit.

Muuhun elämiseenkään ei kamalasti saa rahaa menemään. Hyvää paikallista lounasta saa muutamalla eurolla, illallista juomineen ja jälkkäreineen kahdelle parista kympistä ylöspäin. Tunnin hieronta meidän vakkaripaikassa Sanurissa maksoi tippeineen kahdelta noin kympin.

Muuten mä en oo Balilta kauheasti mitään ostellut, mutta paikallista käsityötä ja luonnonkosmetiikka oon jonkin verran testaillut eli jotain pientä ja uniikkia paikallista tavaraa saattaa kyllä löytää kohtuuhintaan.. Länsimaiset tuontitavarat on luonnollisesti kalliimpia.

4. Monipuoliset kohteet yhdellä pienellä saarella

Bali on pieni saari, mutta sinne mahtuu monenlaista. Lentokenttää lähimpänä oleva Kuta on ehkä tunnetuin, autralialaisten kanariaksiakin nimitetty tantakohde. Kutalta on turha hakea aitoa balilaista tunnelmaa, mutta lentokentän läheinen sijainti on meitä houkutellut yleensä pariksi vikaksi yöksi. 

Me ollaan joka kerta oltu Sanurissa, joka on Kutaa rauhallisempi rantakohde noin puolen tunnin päässä kentästä. Sanur on kohtuullisen hiljainen, mutta kuitenkin riittävän suuri, joten hotellitarjontaa palveluineen on riittävästi. Sanurilta on lisäksi helppo tehdä päiväretkiä ympäristöön.

Ubud on balin kultturin keskus. Sisämaassa sijaitsevassa on Ubudissa on monenlaista kulttuuritarjontaa, taiteilijoita, tanssiesityksiä ja ihanaa ruokaa. Itsekin voi osallistua vaikka kokkauskursiille, joogata jossain Ubudin lukuisista joogapaikoissa tai pyöräillä lähikyliin. 

Kannustan kyllä tutustumaan myös pienempiin kohteisiin, vaikka pohjoisen Lovinaan, itärannikolla sijaitsevaan Amediin tai vaikka Batur-tulivuoren ympäristökyliin.

5. Huikeat nähtävyydet

Balilla on monenlaista näkemistä. Mahtavat riisipellot ovat ehkä tunneituimpia, mutta myös lukuisat temppelit ja ihmeellinen luonto hiljentävät ainakin mut. Hyvä vaihtoehto on vuokrata auto kuskeineen päiväksi tai useammaksi ja kierrellä katsomassa ja ihmettelemässä.







Siinä siis mun Balin parhaat. Unohdinko jotain?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti